header_fredchill
Hantverkschili för nordiska smaklökar
header-2
Hantverkschili för nordiska smaklökar

De flesta av oss har upplevt den – känslan när man ätit något för starkt. Svettningar och en mun som står i lågor för att sedan domna bort. Men måste det alltid bli så när man äter chili? Inte om du frågar Fredrik, personen bakom varumärket FredChill. Han ville istället skapa en chiliblandning som ger en behaglig hetta, snarare än brinnande styrka. Att dessutom göra en ren produkt som är fri från E-ämnen och salt kändes extra viktigt eftersom tillsatser och konstgjorda smaker, bokstavligt talat, har blivit vardagsmat.   

De flesta av oss har upplevt den – känslan när man ätit något för starkt. Svettningar och en mun som står i lågor för att sedan domna bort. Men måste det alltid bli så när man äter chili? Inte om du frågar Fredrik, personen bakom varumärket FredChill. Han ville istället skapa en chiliblandning som ger en behaglig hetta, snarare än brinnande styrka. Att dessutom göra en ren produkt som är fri från E-ämnen och salt kändes extra viktigt eftersom tillsatser och konstgjorda smaker, bokstavligt talat, har blivit vardagsmat.

chili
chili_4
chili_2

Kocken som blev mathantverkare

Fredrik kommer ursprungligen från Värmland, men bor sedan fem år tillbaka på Åland. Den lilla ön har ca 30 000 invånare, men intresset för bra råvaror och mathantverk är stort. Att etablera sig just här kändes därför naturligt. Fredriks känsla för smaker kommer från hans långa erfarenhet som kock, medan kärleken till chili är en del av hans indiska arv. Goda förutsättningar och uppmuntran från nära och kära fick honom därför att ta klivet från hobbyverksamhet till fullfjädrad chili-entreprenör.   

Kocken som blev mathantverkare

Fredrik kommer ursprungligen från Värmland, men bor sedan fem år tillbaka på Åland. Den lilla ön har ca 30 000 invånare, men intresset för bra råvaror och mathantverk är stort. Att etablera sig just här kändes därför naturligt. Fredriks känsla för smaker kommer från hans långa erfarenhet som kock, medan kärleken till chili är en del av hans indiska arv. Goda förutsättningar och uppmuntran från nära och kära fick honom därför att ta klivet från hobbyverksamhet till fullfjädrad chili-entreprenör. 

chili_8_1
alla_varor_1

Hemodlad chili med perfekt hetta

Fredrik laborerade länge innan han kom fram till den ultimata chilisorten för hans produkt. Det finns otaligt många där alla har unika smaker och mängd Scoville, måttenheten för upplevd hetta. Det hela slutade med att han helt enkelt tog fram sin egen chili genom att korsa olika sorter. Den odlar han nu i sitt växthus hemma på Åland – något som många ofta förvånas över. Tyvärr händer det att den odlade mängden inte räcker till och han tvingas importera, men FredChills produkter består alltid av minst 50% egenodlad chili. Hela processen från frö till färdig produkt görs helt för hand. 

Hemodlad chili med perfekt hetta

Fredrik laborerade länge innan han kom fram till den ultimata chilisorten för hans produkt. Det finns otaligt många där alla har unika smaker och mängd Scoville, måttenheten för upplevd hetta. Det hela slutade med att han helt enkelt tog fram sin egen chili genom att korsa olika sorter. Den odlar han nu i sitt växthus hemma på Åland – något som många ofta förvånas över. Tyvärr händer det att den odlade mängden inte räcker till och han tvingas importera, men FredChills produkter består alltid av minst 50% egenodlad chili. Hela processen från frö till färdig produkt görs helt för hand. 

chili_1_1
chili_8

Mångsidiga smakkombinationer  

Efter skörden torkas chilin för att sedan mixas till ett pulver som blandas med rostad vitlök. Fredrik upptäckte den vinnande kombinationen när han testade olika sätt för att ytterligare mildra chilins explosiva styrka. Resultat blev en chiliblandning med mjuk hetta som passar perfekt som bordskrydda bredvid salt- och pepparkaret. Med tiden har FredChill Original fått sällskap av fyra andra smaker där chili och rostad vitlök alltid är grunden. Det finns dock ett undantag i form av FredChill Dessert – en mix av chili, kardemumma och bipollen. Att Fredriks produkter till och med kan användas till efterrätter säger alltså en hel del om hur mild chili faktiskt kan vara.   

Tillsammans med Dellback vill Fredrik etablera sina produkter i Sverige genom att förändra den allmänna uppfattningen om chili som något bedövande starkt. Vi är tacksamma över att som FredChills utvalda agentur i Sverige kunna erbjuda våra återförsäljare hans fantastiska handgjorda chiliblandningar. 

Mångsidiga smakkombinationer  

Efter skörden torkas chilin för att sedan mixas till ett pulver som blandas med rostad vitlök. Fredrik upptäckte den vinnande kombinationen när han testade olika sätt för att ytterligare mildra chilins explosiva styrka. Resultat blev en chiliblandning med mjuk hetta som passar perfekt som bordskrydda bredvid salt- och pepparkaret. Med tiden har FredChill Original fått sällskap av fyra andra smaker där chili och rostad vitlök alltid är grunden. Det finns dock ett undantag i form av FredChill Dessert – en mix av chili, kardemumma och bipollen. Att Fredriks produkter till och med kan användas till efterrätter säger alltså en hel del om hur mild chili faktiskt kan vara.   

Tillsammans med Dellback vill Fredrik etablera sina produkter i Sverige genom att förändra den allmänna uppfattningen om chili som något bedövande starkt. Vi är tacksamma över att som FredChills utvalda agentur i Sverige kunna erbjuda våra återförsäljare hans fantastiska handgjorda chiliblandningar.