header
Senapssmästare med känsla för smak
header_mobil
Senapssmästare med känsla för smak

I Dalarnas södra delar, närmare bestämt i Garpenberg, hittar du något så unikt som en senapsvärldsmästare. På gården möts man av många medaljer som skvallrar om framgångarna genom åren, men kärleken till senap och mathantverk har funnits långt innan man började placera sig på VM-prispallen. LissEllas Senap drivs av Olle och Liselott, två senapsfantaster som började med att tillverka julsenap för eget bruk, men som idag har ett stort sortiment bestående av över 40 olika senapsprodukter.  

Paret lyckades inte hitta en julsenap som levde upp till deras krav gällande smak och kvalitet och tog därför saken i egna händer. Några månader före jul 1995 påbörjades arbetet med att ta fram en helt egen senap. De laborerade, utforskade, testade och smakade olika sorters senap och tillagningssätt. Hela huset fylldes av experiment och råvaror, men efter månader av jobb var de till slut nöjda. Olle, som brukade åka runt på marknader och sälja gårdens honung, tänkte att senapen kanske skulle uppskattas av fler. 

Deras hemgjorda senap visade sig vara en succé och blev snart mer populär än honungen. Så småningom hörde den lokala mataffären av sig och ville sälja LissEllas Senap i deras butik. Liselott och Olle insåg att det var dags att byta ut deras enkla plastburkar till en finare variant i glas och snart kom de på fler idéer på nya senapssorter. De märkte dock att senapsfröna som de köpte in smakade annorlunda från gång till gång, vilket ställde till problem för deras tydliga smakvisioner. 

De visste att det hade odlats senapsfrö i Dalarna tidigare och bad därför några lokala bönder om hjälp. Skörden blev liten, men fröna smakade precis så bra som de hade hoppats. Nu när de hade kontroll över den främsta råvaran, senapsfrö, blev det ofantligt mycket lättare att ta fram exakt den typen av senap som de för tillfället ville skapa. Det som började som en hobbyverksamhet blev ett heltidsjobb och idag jobbar Olle helt med att driva LissEllas och tillsammans med Liselott ta fram nya smaker och produkter. Allt byggs från grunden med ekologiska och närproducerade varor, så långt smaken tillåter det.  

I Dalarnas södra delar, närmare bestämt i Garpenberg, hittar du något så unikt som en senapsvärldsmästare. På gården möts man av många medaljer som skvallrar om framgångarna genom åren, men kärleken till senap och mathantverk har funnits långt innan man började placera sig på VM-prispallen. LissEllas Senap drivs av Olle och Liselott, två senapsfantaster som började med att tillverka julsenap för eget bruk, men som idag har ett stort sortiment bestående av över 40 olika senapsprodukter.  

Paret lyckades inte hitta en julsenap som levde upp till deras krav gällande smak och kvalitet och tog därför saken i egna händer. Några månader före jul 1995 påbörjades arbetet med att ta fram en helt egen senap. De laborerade, utforskade, testade och smakade olika sorters senap och tillagningssätt. Hela huset fylldes av experiment och råvaror, men efter månader av jobb var de till slut nöjda. Olle, som brukade åka runt på marknader och sälja gårdens honung, tänkte att senapen kanske skulle uppskattas av fler. 

Deras hemgjorda senap visade sig vara en succé och blev snart mer populär än honungen. Så småningom hörde den lokala mataffären av sig och ville sälja LissEllas Senap i deras butik. Liselott och Olle insåg att det var dags att byta ut deras enkla plastburkar till en finare variant i glas och snart kom de på fler idéer på nya senapssorter. De märkte dock att senapsfröna som de köpte in smakade annorlunda från gång till gång, vilket ställde till problem för deras tydliga smakvisioner. 

De visste att det hade odlats senapsfrö i Dalarna tidigare och bad därför några lokala bönder om hjälp. Skörden blev liten, men fröna smakade precis så bra som de hade hoppats. Nu när de hade kontroll över den främsta råvaran, senapsfrö, blev det ofantligt mycket lättare att ta fram exakt den typen av senap som de för tillfället ville skapa. Det som började som en hobbyverksamhet blev ett heltidsjobb och idag jobbar Olle helt med att driva LissEllas och tillsammans med Liselott ta fram nya smaker och produkter. Allt byggs från grunden med ekologiska och närproducerade varor, så långt smaken tillåter det.  

lissellas_8
lissellas_3
lissellas_9

Flera generationers mathantverk  

Olle och Liselott bor på gården där hennes mormors mor föddes. Hon var rökerska och även Liselotts mormor tillbringade stor del av Liselotts uppväxt med att sylta, baka, konservera och tillverka korv. Känslan för mathantverk och gamla traditioner har alltså gått i arv, och erfarenheten har förts vidare för varje generation och skapat nya smakminnen.  

Flera generationers mathantverk  

Olle och Liselott bor på gården där hennes mormors mor föddes. Hon var rökerska och även Liselotts mormor tillbringade stor del av Liselotts uppväxt med att sylta, baka, konservera och tillverka korv. Känslan för mathantverk och gamla traditioner har alltså gått i arv, och erfarenheten har förts vidare för varje generation och skapat nya smakminnen.  

lissellas_2
lissellas_1

Smaken i första hand 

När LissEllas nya smaker uppstår börjar det alltid med ett behov, en känsla eller en färdig smakidé i fantasin. Sedan börjar de prova och experimentera, både smakmässigt, tekniskt och kemiskt. Smaken är det viktigaste – och bra smak tar tid att utvecklas och ska också hålla över tid. Därför testar de produkterna under flera månaders tid. Nästan alla experiment blir en färdig produkt, medan andra kräver nya vägar. 

Smaken i första hand 

När LissEllas nya smaker uppstår börjar det alltid med ett behov, en känsla eller en färdig smakidé i fantasin. Sedan börjar de prova och experimentera, både smakmässigt, tekniskt och kemiskt. Smaken är det viktigaste – och bra smak tar tid att utvecklas och ska också hålla över tid. Därför testar de produkterna under flera månaders tid. Nästan alla experiment blir en färdig produkt, medan andra kräver nya vägar. 

lissellas_7
lissellas_4

Senap i mästarklass 

2008 är ett viktigt år i LissEllas historia. Det är nämligen året då man upptäcker att det finns ett VM i senap och på chans skickar in några bidrag. Det resulterade i fyra medaljer – och sedan dess har det rullat på. I skrivande stund har man kammat hem 39 medaljer under de 13 år man har deltagit i tävlingen. Det innebär att LissEllas har vunnit fler VM-medaljer än någon annan senapstillverkare i världen. 

Senap i mästarklass 

2008 är ett viktigt år i LissEllas historia. Det är nämligen året då man upptäcker att det finns ett VM i senap och på chans skickar in några bidrag. Det resulterade i fyra medaljer – och sedan dess har det rullat på. I skrivande stund har man kammat hem 39 medaljer under de 13 år man har deltagit i tävlingen. Det innebär att LissEllas har vunnit fler VM-medaljer än någon annan senapstillverkare i världen.