munkens_2
Från bisyssla till heltidsjobb
munkens_1
Från bisyssla till heltidsjobb

En anspråkslös lokal som har varit polisstation, postkontor, bibliotek och till och med en marknadsplats för begagnade kylskåp. Idag är byggnaden i Ramnäs något helt annat. Här sker nämligen förädling av råhonung som ska slungas, silas, röras, kristalliseras och tappas upp på glasburkar med vackra etiketter. Mannen bakom hantverket i lokalen heter Kent-Åke Lönnberg och driver sedan 10 år tillbaka Munkens hälsa. Hans stora biodlingsintresse går dock mycket längre tillbaka i tiden än så – bin har varit en del av Kent-Åkes liv i hela 40 år.  

Runt om i de västmanländska skogarna finns Kent-Åkes bikupor. Han kan stoltsera med uppemot 150 stycken, utplacerade i Ramnäs, Sala, Surahammar och Västerås. Runt kuporna växer bland annat ljung och rallarros – två växter som är viktiga för honungen och som dessutom trivs extra bra i området som varit hårt drabbat av skogsbränder. Ljunghonungen är den allra finaste och får en skarpare smak, mörkare färg och annorlunda konsistens än vanlig honung. Det är kundernas favorit, men eftersom ljungens nektar bara finns tillgänglig under en liten del av året är mängden ljunghonung begränsad.  

Munkens hälsa har inte bara honung i sitt sortiment, utan även läppcerat och bisalva gjorda på naturligt bivax. På så sätt används alla delar och ingenting går till spillo, något som är helt i linje med Kent-Åkes vision om att producera hållbart. Resan från blommornas nektar till slutprodukten i glasburken är ekologisk och görs med stor respekt för naturen. 

En anspråkslös lokal som har varit polisstation, postkontor, bibliotek och till och med en marknadsplats för begagnade kylskåp. Idag är byggnaden i Ramnäs något helt annat. Här sker nämligen förädling av råhonung som ska slungas, silas, röras, kristalliseras och tappas upp på glasburkar med vackra etiketter. Mannen bakom hantverket i lokalen heter Kent-Åke Lönnberg och driver sedan 10 år tillbaka Munkens hälsa. Hans stora biodlingsintresse går dock mycket längre tillbaka i tiden än så – bin har varit en del av Kent-Åkes liv i hela 40 år.  

Runt om i de västmanländska skogarna finns Kent-Åkes bikupor. Han kan stoltsera med uppemot 150 stycken, utplacerade i Ramnäs, Sala, Surahammar och Västerås. Runt kuporna växer bland annat ljung och rallarros – två växter som är viktiga för honungen och som dessutom trivs extra bra i området som varit hårt drabbat av skogsbränder. Ljunghonungen är den allra finaste och får en skarpare smak, mörkare färg och annorlunda konsistens än vanlig honung. Det är kundernas favorit, men eftersom ljungens nektar bara finns tillgänglig under en liten del av året är mängden ljunghonung begränsad.  

Munkens hälsa har inte bara honung i sitt sortiment, utan även läppcerat och bisalva gjorda på naturligt bivax. På så sätt används alla delar och ingenting går till spillo, något som är helt i linje med Kent-Åkes vision om att producera hållbart. Resan från blommornas nektar till slutprodukten i glasburken är ekologisk och görs med stor respekt för naturen. 

munkens_4
munkens_3
munkens_5

Honung på heltid 

Kent-Åke kommer ursprungligen från Göteborg och innan flyttlasset gick mot Ramnäs var biodlingen bara en bisyssla i liten skala. Livet är ibland oberäkneligt och en dag ville han testa något nytt och satsa fullhjärtat på biodlingen. Valet föll på Ramnäs – en lämplig plats för biodling och 2010 tog han över Munkens hälsa. Det blev ett lyckokast och idag driver han verksamheten på heltid tillsammans med sin fru Ease. 

Honung på heltid 

Kent-Åke kommer ursprungligen från Göteborg och innan flyttlasset gick mot Ramnäs var biodlingen bara en bisyssla i liten skala. Livet är ibland oberäkneligt och en dag ville han testa något nytt och satsa fullhjärtat på biodlingen. Valet föll på Ramnäs – en lämplig plats för biodling och 2010 tog han över Munkens hälsa. Det blev ett lyckokast och idag driver han verksamheten på heltid tillsammans med sin fru Ease. 

munkens_9
munkens

En variation av smaker 

Naturligt, ekologiskt och KRAV-märkt är ledord, samtidigt som sortimentet hela tiden utvecklas. Honung är inte bara en enda produkt – hos Munkens hälsa finns den smaksatt med bland annat citron/lime, eukalyptus och apelsin/saffran. Många smaker innehåller även hälsosamt propolis – ett material bin använder för att skydda bikupan mot bakterier, svamp och virus. Inspirationen till smakerna hämtas ofta från det stora intresset för välgörande örter och naturläkemedel.

En variation av smaker 

Naturligt, ekologiskt och KRAV-märkt är ledord, samtidigt som sortimentet hela tiden utvecklas. Honung är inte bara en enda produkt – hos Munkens hälsa finns den smaksatt med bland annat citron/lime, eukalyptus och apelsin/saffran. Många smaker innehåller även hälsosamt propolis – ett material bin använder för att skydda bikupan mot bakterier, svamp och virus. Inspirationen till smakerna hämtas ofta från det stora intresset för välgörande örter och naturläkemedel. 

munkens_6
munkens_8

Biodling i sitt DNA 

Kent-Åke är fjärde generationens biodlare och har därmed växt upp med det söta hantverket. Han minns särskilt när han som liten satt i köket och betraktade hur hans farmor slungade honung. På den tiden användes betydligt enklare verktyg än de maskiner Kent-Åke har till sin hjälp idag. Men bikuporna ser på många sätt likadana ut och Kent-Åke satsar på att succesivt utöka sina 150 bikupor till uppemot 220 stycken.  

Biodling i sitt DNA 

Kent-Åke är fjärde generationens biodlare och har därmed växt upp med det söta hantverket. Han minns särskilt när han som liten satt i köket och betraktade hur hans farmor slungade honung. På den tiden användes betydligt enklare verktyg än de maskiner Kent-Åke har till sin hjälp idag. Men bikuporna ser på många sätt likadana ut och Kent-Åke satsar på att succesivt utöka sina 150 bikupor till uppemot 220 stycken.